Управителен съвет

Горан Йонов, България

Председател на УС (2013-2017)

Роден на 13 март 1947 г. в гр. Септември, Пазарджишка област. Завършва Първа английска езикова гимназия в София и международни икономически отношения в УНСС. След дипломирането си постъпва в Министерството на външната търговия като референт в отдел "Балкански страни". По-късно преминава на работа във ВТО "Балкантурист". Бил е представител на "Балкантурист" в Атина. Дипломатическата си кариера започва през 1988 г. като референт в отдел "Четвърти", по-късно е съветник в българското посолство в Лондон, експерт в управление "Международни организации", началник управление "Човешки ресурси"; пълномощен министър в посолството - Хага. Участвал е в делегации за сесии на Общото събрание на ООН и други органи на Световната организация. Дълги години е сътрудничил в Института за външна политика "Иван Башев", където има публикации. След завръщането си от Холандия през 1997 г. работи в частния сектор последователно като консултант по програми и проекти на Европейския съюз, директор "Човешки ресурси" на "Дружба" АД - Пловдив, изпълнителен директор на "ИПОМА" АД, София. С указ на Президента през 2004 г. е назначен за извънреден и пълномощен посланик на Република България в Стокхолм. След завръщането си от Швеция става заместник-министър на вътрешните работи до м.юли 2008 г. Бил е член УС на Българското дипломатическо дружество и на ръководството на Националната асоциация за международни отношения. Владее гръцки, руски и английски език. От 15 октомври 2008 г. е избран за член на Управителния съвет на Международен институт за сигурност и сътрудничество.

Проф. Светла Тошкова, България

Зам. председател на УС

Светла Тошкова е доктор по икономика, професор в УНСС. Родена е в София. Завършила е Висшия икономически институт в София. Специализирала е в Ленинградския финансово-икономически институт, в австрийската стопанска камара във Виена, в Института по мениджмънт и практика на управлението в Линц (Австрия), в Учебен център по управление и транспортна логистика - пристанище Барселона (Испания). Автор на монографии в областта на икономическите теории и икономическите алтернативи, теориите за управление на икономиката, човешкия фактор в управлението. Преподавала е в българо-френския център по мениджмънт МАРКОМ - София, в Институт по маркетинг - София, в Бургаския свободен университет. От 1990 до 1994 г. е зам.-декан на Деканата за чуждестранни студенти и аспиранти в УНСС. От 1995-1997 - зам.-министър по икономическите и финансовите въпроси в Mинистерството на транспорта. От 15 октомври 2008 г. е избрана за член на Управителния съвет на Международен институт за сигурност и сътрудничество.

Проф. д-р Камен Пенков, България

Изпълнителен директор

Роден е на 05 ноември 1953 г. в гр. София. Висшето си образование придобива през 1983 г. във ВСШ „Г. Димитров" - МВР, ІІ-ри факултет, а магистърска степен - в Югозападен университет „Неофит Рилски", „ Правно-исторически факултет" 2001 г. През 2005 г. придобива квалификацията доктор, а през 2008 г. - доцент по „Организация и управление извън сферата на материалното производство (национална сигурност). Изнасял е лекционни курсове и е водил семинарни занятия  по административно-правен режим на националната сигурност във Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" и Югозападния университет "Неофит Рилски" - Благоевград. Участвал е в държавни изпитни комисии при провеждане на държавни изпити и защита на дипломни работи на студенти от Варненския свободен университет "Черноризец Храбър", където е хоноруван преподавател по учебната дисциплина „Полицейско право". Има 16 научни публикации, посветени на проблемите на противодействието на престъпността. През 2004 г. е избран за действителен член на  Руската академия по безопасност, отбрана и обществен ред. Член е на Световната академия на науките по комплексна безопасност. В периода 1976 - 1990 г. работи в структурите на МВР. През 1991 г. основава Агенция за сигурност „Скорпио" и до 2000 г. е неин президент. В периода 2005 - 2008 г. е назначен за заместник министър в Министерството на вътрешните работи. Семеен е, с четири деца. На 15 октомври 2008 г. е избран за изпълнителен директор на Международен институт за сигурност и сътрудничество.

Любомир Михайловски, Македония

Любомир Михайловски с е политик, юрист и дългогодишен полицейски служител от Република Македония. Роден е на 10 декември 1954 г. в Скопие, тогава в Югославия. През 1980 г. завършва Правния факултет на Скопския университет. В периода 1981 - 1983 г. работи като пазарен и трудов инспектор в Съвета на Община Център, Скопие. От 1983 до 1999 г. е подсекретар в Министерството на вътрешните работи, където заема и множество длъжности през годините. В МВР работи и като инспектор в Управлението за оперативни работи към СВР - Скопие, инспектор за борба с престъпността, висш инспектор за борба с престъпността, висш инспектор за незаконна търговия с дрога, началник на Отделението за обща престъпност, началник на сектор, заместник на помощник министъра за криминалната служба в МВР и началник на Управленията на вътрешните работи в Охрид, Кичево,Дебър и Струга.За периода 2000 - 2002 г. работи като адвокат, а от 2 декември 2002 става директор на Митническата управа. От декември 2004 до август 2006 е министър на вътрешните работи на Република Македония. От 15 октомври 208 г. е избран за член на Управителния съвет на Международен институт за сигурност и сътрудничество. От 15 октомври 2008 г. е избран за член на Управителния съвет на Международен институт за сигурност и сътрудничество.

о.з. генерал - лейтенант Валентин Петров, България

Роден през 1959 г. в гр. Етрополе. Висшето си образование завършва в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски", специалност „Физика". През 1986 г. се дипломира в Академията на МВР. Завършва специализирани курсове в Международната Правоприлагателна академия FBI през 1996г., а през 2002 г. - Международната Правоприлагателна академия в САЩ. Успешно е завършил образователни курсове в Скотланд ярд през 2000 г., а през 2002 г. - в Сикрет сървиз. Постъпил в структурата на МВР през 1985 г. Последователно е заемал длъжностите : Началник РПУ Асеновград - 1997 г., Началник Служба Полиция Пловдив - 1998 г., Директор РДВР Пловдив - 2002 г., Директор НСБОП - 2004 г., Директор Национална служба Полиция - 2005 г., Главен секретар МВР - 2007 г. Семеен, с една дъщеря. От 15 октомври 2008 г. е избран за член на Общото събрание на Международен институт за сигурност и сътрудничество.