Новини и събития

Съвместна конференция на тема "11 години след 11 септември: поуки за 11 години напред", 16 септември 2012, София

 

"Международният институт за сигурност и сътрудничество" (МИСС) и "Атлантическият клуб в България" с подкрепата на Института за културна дипломация проведоха съвместна конференция на тема "11 години след 11 септември: поуки за 11 години напред".

Целта на конференцията бе да се отбележат трагичните събития, случили се преди 11 години в САЩ, както и да си припомним опасността и последствията от модерния тероризъм. Конференцията бе открита от г-н Румен Петков - председател на МИСС, а модератор на събитието бе г-н Соломон Паси - президент на Атлантическия клуб в България.

Специално участие в събитието взеха изтъкнати експерти в областта на международния тероризъм и борбата с трафика на хора и наркотиците: д-р Ели Кармон - старши научен сътрудник в Международния институт за борба с тероризма и старши сътрудник по изследванията в Института за политика и стратегия към Интердисциплинарния център в Херцлия - Израел, Родолфо Пейков - Италия, дългогодишен служител на Управлението за борба с наркотиците към Департамента по правосъдие на САЩ; Драгутин Мате - бивш министър на вътрешните работи и член на Народното събрание на Словения и г-н Браян Дженкинс - Старши съветник на Президента на РАНД Корпорейшън и Директор на Центъра по сигурността в транспорта към Института по транспорта в Минета САЩ, член на Комисията за безопасност и сигурност в авиацията към Белия дом и съветник на Националната Комисия по въпросите на тероризма.

Изявите на лекторите бяха подкрепени и специално разработени презентации. Г-н Пейков представи своята тема: "Global Terrorism - 2012" , а д-р Ели Кармон запозна участниците в конференцията със своя разработка на тема: "11 years after the September 11 - lessons for 11 years ahead - September 16, 2012".

Мероприятието се проведе на 16-ти септември 2012 г. (неделя) от 10:30 ч. с любезен домакин - Центъра по интелектуална собственост към УНСС, София.

Форумът бе последван от пресконференция, на която бяха поканени журналисти от различни водещи медии. Отразяването на събитието можете да проследите на страницата на МИСС, раздел "В пресата".