Новини и събития

Пресконференция на Националната асоциация на фирми за търговска сигурност и охрана (НАФТСО), 11 ноември 2012 г., София

   На 09.11.2012 г. от 11.00 часа в Националния пресклуб БТА - София Управителният съвет на Националната асоциация на фирми за търговска сигурност и охрана (НАФТСО) организира традиционната пресконференция по повод Деня на охранителя и на частната охранителна дейност - 11-ти ноември.

   В мероприятието взеха участие ръководни служители от ГД "Национална полиция" - МВР, Парламентарният секретар на КРИБ, Председателят на Националния професионален синдикат на служителите по сигурността и охраната, Председателят на Национална асоциация "Сигурност", Председателят на Съюза на фирмите за охрана и сигурност и др.

   Специална покана за присъствие на събитието бе отправена към изпълнителния директор на Международния институт за сигурност и сътрудничество - г-н Камен Пенков. Интерес към конференцията проявиха журналисти и репортери от: БТА, БНР, Нова ТВ, БТВ, в. Труд, Дарик радио, Радио К2, сп. Бизнес Ревю, ТВ Европа, News.BG, в. Стандарт, в. Сега, ТВ Канал 3, в. СОТ Инфо, в. Застраховател Прес и др. Част от интервюто на г-н Пенков пред Нова ТВ можете да проследите тук.

   Акцентът в пресконференцията бяха ключовите проблеми на частната охранителна индустрия в България. В съобщението към медиите бе подчертано, че в условията на криза и при увеличаваща се престъпност масово се спестява от сигурност, а качеството и професионализмът опасно и безотговорно се пренебрегват за сметка на ниските цени. Цените при обществените поръчки са станали отрицателен пример за частната охранителна дейност в Европа. Много често те са не само под реалната себестойност на услугата (при спазване на правилата), но и под равнището на фонд „Работна заплата".

   В заключение бе направено следното обобщение: контролът, осъществяван от органите на полицията и инспекциите по труда, продължава да пропуска „сивия" сектор и недекларираната дейност, "играчите" на пазара, които са далеч от правилата и по принцип остават в сянка. Те дори печелят все повече от обществените поръчки.

   В посока на горното са Препоръките на НАФТСО за избор на доставчик на охранителни услуги и Обръщението на УС към възложителите на обществени поръчки, съответните институции и контролните органи, както и редица позиции, обръщения и становища на асоциацията или на нейните ръководни органи.