Новини и събития

Посещение на делегация от МИСС в Либия, 31 юни – 02 юли 2013 г

В периода от 31 юни до 02 юли 2013г. ръководството на Международния институт за сигурност и сътрудничество в състав Румен Петков, проф. Камен Пенков, проф. Борислав Борисов и Анастас Терзобалиев, посети град Триполи по покана на Министерството на вътрешните работи на Държавата Либия. Българската делегация бе посрещната от директора на протокола на Министерството на външните работи на Либия, директора на протокола на летище Триполи и от съветника на Министър-председателя на Държавата Либия и бивш началник на кабинета на Президента д-р Мустафа Абдулжалил - г-н Отман бен Саси.

На официална среща в рамките на посещението, представителите на международния институт и Министерството на вътрешните работи на Либия обсъдиха различни възможности за бъдещо сътрудничество и съвместни прояви, включително провеждането на международна конференция по проблемите на сигурността на Либия, оказване на съдействие от МИСС за прием на либийски специализанти по вътрешна и международна сигурност в български университети, иницииране на разговори с Главна дирекция Вътрешна сигурност на Европейската комисия с фокус: въпросите на сигурността в Либия и др. От страна на Министерството на вътрешните работи на Либия присъстваха: ген. Джалал  Злитни - началник дирекция международни връзки и протокол, началникът на полицията на гр. Триполи, началник-кабинет на министъра на вътрешните работи на Либия и секретарят на дирекция "Европейско сътрудничество в министерството на вътрешните работи на Либия".

В хода на разговорите г-н Петков отправи благодарност пред ръководството на Министерството за подкрепата и съдействието на г-н Юсеф Заргани - посланик на Либия в София, за усилията, полагани от дипломата в посока сближаване и укрепване отношенията между двете страни.

Представителите на българския институт бяха приети от председателя на Комисията по здравеопазване в либийския парламент. Той приветства гостите и се ангажира да посети страната ни в най-близко бъдеще, като изказа надежда българските компании да се завърнат в Либия, за да се възстанови традиционно доброто сътрудничество между двете държави.

Делегацията от България се срещна и с кмета на град Зуара, с общински съветници, и съветника на кмета на град Джаду, които споделиха отличните си впечатления от реализираните от български фирми проекти и изразиха желание съвместната работа с български партньори да продължи, особено в приоритетни области като изграждане на болници и инфраструктура в сферата на здравеопазването, образованието и енергетиката.

Общинските съветници изразиха изключителното си задоволство на тема образование, обучение на кадри и отправиха официална покана към академичния състав на МИСС да посети градовете им.

След завръщането си в България бяха изготвени официални уведомителни писма до Националното сдружение на общините в България, ДАНС, МВР, МИ и МВнР с обзор на проведените срещи и възможност за предоставяне на допълнителна информация в случай на интерес от тяхна страна, както и благодарствено писмо до МВР в Либия за приятелската атмосфера и ползотворно преминалите срещи

Повече информация можете да проследите на:

http://www.focus-news.net/?id=n1801785