Новини и събития

Публична лекция на г-н Родолфо Пейков на тема „Трафик на наркотици и международен тероризъм “, 18 октомври 2013, София, УНСС

Публична лекция на тема „Трафик на наркотици и международен тероризъм" изнесе пред студентите от специалност „Икономика на отбраната и сигурността" г-н Родолфо Пейков. Това е петата лекция в УНСС на бившия дългогодишен служител на Американската администрация за борба с наркотиците (DEA), организирана от катедра „Национална и регионална сигурност" съвместно с Международния институт за сигурност и сътрудничество (МИСС) и Центъра за стратегически изследвания на отбраната и сигурността при УНСС.

В лекцията си г-н Родолфо Пейков акцентира върху производството на основните наркотични вещества в света. Той представи богата актуална информация за каналите на трафик и открои мерки за противодействие. Засегната бе и връзката между трафика на наркотици и тероризма. Традиционно г-н Пейков завърши лекцията си с посланието, че ключът към успеха в борбата с производството и трафика на наркотици e сътрудничеството между държавите и техните специализирани структури.

Специално за студентите от специалност „Икономика на отбраната и сигурността" той направи втора презентация, посветена на гражданската война в Сирия. Анализирана бе ситуацията в страната, като бе предложена интересна информация за воюващите страни и бежанския проблем, възникнал в следствие на конфликта.

Г-н Родолфо Пейков е член на Асоциацията на бившите федерални агенти по наркотиците (AFFNA), на Meждународната асоциация на служителите за борба с наркотиците (INEOA) и Консултативния съвет на МИСС.

Информацията е предоставена любезно от страницата на катедра "Национална и регионална сигурност" към УНСС http://www.e-dnrs.org/?p=7403