Новини и събития

Международна конференция на тема: „Организирана престъпност, трафик на хора и наркотици”, Брюксел, ЕП, 28 януари 2014 г.

Сътрудничеството е основният начин за справяне с престъпността - под това мото се обединиха в изказванията си международни специалисти в областта на организираната престъпност. Те се събраха по инициатива на МИСС и с любезното съдействие и по покана на г-н Слави Бинев - член на европейския парламент и заместник председател на групата „Европа на свободата и демокрацията".

„Като патриот и представител на най-голямото патриотично обединение в България, съюзът около НФСБ, вярвам, че първата и най-важна крачка за доброто на България е именно справянето с престъпността и неработещата съдебна система, както беше отбелязано и в последния доклад на ЕК.  " Трябва да се направят много по-находчиви стъпки в борбата с организираната престъпност, тъй като  най-важните институции за борбата с нея, вместо да противодействат, опъват отгоре и чадър. Днес тук се събрахме хора с различни политически възгледи, но с обща цел, която е надпартийна, в името на една по-голяма битка." - заяви Бинев като очерта първата стъпка на един много дълъг път в посока справяне с престъпността.

 

Участници в конференцията бяха членове на МИСС: Родолфо Пейков, доскорошен служител на Агенцията за борба с наркотиците на САЩ (DEA), член на AFFNA и NEOA; бившият министър на вътрешните работи на Република България и председател н аОбщото събрание на МИСС- Румен Петков; бившият ректор на Университета за национално и световно стопанство- Борислав Борисов; Роберт Словакевич - действащ прокурор от Полша, двама евродепутати от групата ЕСД, както и представител от CRIM  /Специалната комисия по организираната престъпност, корупцията и изпирането на пари в ЕП/.

 

Основният акцент на конференцията беше „Противодействието на наркоразпространението", презентация представена от Родолфо Пейков, доскорошният служител на Агенцията за борба с наркотиците на САЩ (DEA). Пейков представи интересни факти както и своят анализ върху наркопазара в световен мащаб. Той запозна колегите си и гостите с методите за производство, съхранение, употреба, трафик и контрабанда на различни видове наркотици: „През последните няколко години се запазва тенденцията на липса на единен наркопазар и ясно изразен монопол на йерархичност. Поради липсата на централизация се появяват все по-голям брой малки самостоятелни групи, увеличава се броя на наркоразпространителите на дребно".

 

Своята гледна точка върху ситуацията в другите европейски държави изложиха евродепутатите от Полша - Яцек Влосович и Тадеуш Звиефка, и от Италия - Магди Алам. Те изразиха мнение относно несвършената политическа работа в посока общото сътрудничество.Това беше и насоката, която всички от присъстващите очертаха, като основен начин за справяне с проблемите.

Полският прокурор Роберт Словакиевич запозна присъстващите с ОПГ в страната му и направи кратко изложение по темата с престъпността.

 

Проблемът беше очертан от говорителите, като безспорно всеобхватен - без цвят и народност. Тъй като престъпността и наркозависимостта  са обхванали в широк спектър населението, събитието беше посочено като първата стъпка към овладяването на ситуацията.

Поканата за участие в конференцията уважиха и десетки евродепутати и служители на Европейските институции, дипломати и журналисти от България и Европа.

Повече информация, снимки и изказвания от събитието можете да проследите тук:

http://www.efdgroup.eu/newsroom/item/cooperation-is-the-main-way-for-fighting-corruption.html?category_id=23