Новини и събития

Изпирането на пари и финансирането на тероризма в международен мащаб. Заплахи и възможности

Вторник, 10 февруари, 15:30 часа, в Свободния международен университет за социални изследвания „Гуидо Карли", Залата с колоните, Рим, се организира кръгла маса "Изпирането на пари и финансирането на тероризма в международен мащаб. Заплахи и възможности", организирана от Фондация Бруно Висентини и АИРА (Италианска асоциация против прането на пари).

Изследователският център, координиран от проф. Раниери Разанте, университетски преподавател от Болоня, консултант и председател на Парламентарната комисия за борба с мафията в АИРА (която е партньор на проекта), е важен технически и оперативен инструмент, в услуга на гражданското общество и институциите за предотвратяване и борбата с прането на пари в международен мащаб. Това явление, което все по-често осигурява финансиране на сивата икономика и по-специално на международния тероризъм, е уникален феномен, коварен и изменчив дотолкова, че може да се променя и адаптира с изключителна бързина.

Ето защо е необходимо непрекъснато събиране на актуални данни, новини, проучвания и мониторинг, за да се даде възможност на законодателите и правоприлагащите органи да бъдат в състояние да го предотвратят, а не да се налага да го преследват, както често се случва, след настъпването на трагични последици. Парите, които по този начин са изпрани, могат да останат в ръцете на терористите за покупка на оръжия, за логистична подкрепа или медийно отразяване.

Точно за тези нужди и цели е създаден изследователския център от Фондация Бруно Висенти, а АИРА ще подпомогне достигането до крайния резултат.

След поздравленията на генералния директор на Университета Джовани Сторто и и Густаво Висентини - научен директор на Фондация Бруно Висентини, имахме възможност да чуем изказванията на Франко Роберти - главен прокурор на Националната служба за анти-мафия; Джанкарло Капалго - зам. прокурор в Съда на Рим; Клаудио Клементе - директор на Бюрото за финансово разузнаване; Енцо Калабрия - директор на Италианската държавна полицейска академия; Нунцио Антонио Ферла - директор на Следствена дирекция; генерал Джузепе Маглиоко - командир на Централната следствена служба срещу организираната престъпност на Италианската данъчна и митническа полиция; генерал Марио Паренте - командир на оперативната групата на италианските карабинери.

Окончателните изводите бяха направени от представител на италианското правителство Марко Минити - държавен секретар в Президентството, отговарящ за разузнавателните служби.

В мероприятието взе участие г-н Родолфо Пейков, който бе любезно поканен в качеството си на член на МИСС.