Новини и събития

Представяне на книгата на проф. Консоло „Атентатът срещу папата. Истинската история“ в България, 10-15 май 2018 г.

По покана на Българското дипломатическо дружество (БДД), Националната асоциация за международни отношения (НАМО), Международния институт за сигурност и сътрудничество (МИСС) и издателството към Софийския университет „Св. Климент Охридски" в периода 10-15 май 2018 г. в България гостува италианският проф. Джузепе Консоло, автор на книгата „Атентатът срещу папата. Истинската история". В програмата за посещението бе включена официална среща с президента на Р България - г-н Радев, представяне на книгата пред академичната общност на БАН, Софийския и Пловдивски университети, пред общественици и дейци на културата в градовете Стара Загора, Бургас, Варна и Плевен.

„Книгата на Джузепе Консоло обезсилва окончателно всички аргументи на привържениците на „българската следа" в атентата срещу папа Йоан Павел II" - това заяви по време на официалното представяне на печатното издание в СУ „Св. Климент Охридски" президентът на  Р България (2002-2012) Георги Първанов. „Книгата е изключително интересна, написана увлекателно, аргументирана, притежава свой характерен стил. Тя е силна с това, че фактите са събрани обхватно, но още по-силна я прави нейния дълбок, безпощадно точен анализ не само на самия съдебен процес, но и на това, бих казал, безпощадно време, в което той се състоя. Затова изразявам своята признателност към професор Консоло, не само за неговия висок професионализъм, но и за мъжеството и силния характер, за тази непоколебима решителност, която той имаше по време на процеса срещу Сергей Антонов. Апелирам тази книга да се прочете от много хора, за да се види и това, че никак не е било лесно по онова време да се поеме един такъв ангажимент, какъвто професор Консоло пое, защитавайки Антонов и България".

По време на представянето в Пловдивския университет авторът разказа за преживяванията си по време на делото срещу Антонов, за натиска, на който е бил подложен за да се откаже от защитата на българина, за премеждията, които е преживял по време на делото. Румен Петков допълни: „Много хора допринесоха за свободата на Сергей Антонов и за изчистването на името на България. Имената на мнозина от тях няма да станат вероятно никога известни. Но всички те доказаха, че България може и трябва да се бори за правата на гражданите си и за своето име. Изпъква обаче името на професор Джузепе Консоло, италианският адвокат, който въпреки всички рискове, въпреки натиска срещу себе си, пое риска и защити правдата. В своята книга „Атентатът срещу папата. Истинската история", Консоло подробно и аргументирано описва всичко, което се е случило преди 37 години. Неговите думи окончателно отхвърлят така наречената „българска следа" по случая с атентата срещу папа Йоан Павел II, оневиняват Сергей Антонов и страната ни. Защитават достойнството  и честта на един български гражданин и на цялата ни държава".

След презентацията в Пловдивския университет проф. Консоло проведе среща с пловдивския митрополит Николай. Той му благодари за усилията да защити Сергей Антонов, България и християнските ценности. Италианският юрист засвидетелства също своето уважение и подари на митрополит Николай екземпляр от книгата си със специално посвещение.

 „Тогава цяла България беше ощетена. Беше извършено едно ужасно престъпление. Трябва да се разпространи истината за липсата на т. нар. „българска следа" в този инцидент. Това ще помогне да се изтрие тази лъжа, която никога не е съществувала. Не бива човек да живее и една минута в несправедливост", каза проф. Консоло пред слушателите в Бургас.

Според италианския адвокат единственият начин да победим тероризма, е като се обединят всички граждани. „Нашето обединение ще бъде по-силно от пистолет и по този начин ние ще победим тероризма. Такива случаи трябва да бъдат премахнати. Тероризмът е вид рак, който все още го има на световната сцена".

Проф. Джузепе Консоло смята, че съвременниците на Сергей Антонов продължават да бъдат негови длъжници и настоява истината за случилото се да бъде разказвана и преразказвана. Защото и сега, въпреки оправдателните присъди, произнесени от първоинстанционния наказателен съд в Рим на 29 март 1986 година, мнозина живеят с впечатлението, че „все пак в онзи атентат са били замесени българите".

„Не спирайте да говорите, давайте отпор на онази клевета, която хвърли кал не само върху Антонов, който беше един изключително достоен човек, но и върху всички българи!", посъветва юристът присъствалите на представянето на книгата му старозагорци.

Проф. Дзужепе Консоло не е пожелал да взема хонорара за своята книга и е дарил парите на Софийския университет. Тиражът на книгата се е изчерпал още преди нейното представяне.

От своя страна Петков подари на италианеца пощенска марка посветена на 140-годишнината от Освобождението на България. Тя е издадена от българската филателия, съвместно с руската.