Новини и събития

Кръгла маса на тема: „Мир, сигурност и противопоставяне на терора и организираната престъпност днес“, София, хотел „Маринела“, зала „Витоша“, 13 януари 2024 г. (втора част)

В анализа си за наркосредата, евродепутатът от Партията на европейските социалисти (ПЕС) г-жа Елена Йончева обвърза  наркоразпространението с геополитическите процеси и миграционните потоци, конкретно от Афганистан. Г-жа Йончева посочи, че 95% от производството на хероин е съкратено в Афганистан, след пристигането на талибаните там. В Мианмар, Лаос и Тайланд, обаче, производството на опиум се разширява. Проблемът, който възниква е, че след ограничаването на този тип „препитание“, бедността се увеличава много рязко, респ. и бежанският поток, тъй като маковите плантации са заместени от друг тип земеделски култури, като пшеница и шафран, далеч по-малко доходоносни. След пристигането на талибаните, 600 000 души са напуснали Афганистан към Европа.

Г-н Румен Петков, в качеството си на председател на Международния институт за сигурност и сътрудничество, изтъкна засиленото производство на синтетични наркотици, като заместител на близо двойно орязания трансфер на органична дрога. Той отбеляза навлизането на синтетика на наркопазара в Европа, което причинява още по-голяма вреда на здравето на хората. Същевременно, темата е силно неглижирана в Европа, в т. ч. и у нас – произход на средства, дистрибуторска мрежа, превенция. В този смисъл, г-н Петков прогнозира драматично развитие на обществото в Европа, с тежки и трудно предотвратими последствия. Той подчерта достъпното разпространение на наркотици, като по статистика в България 27% от младежите между 9 и 12 клас са ползвали наркотици, над 50% процента пък са вземали наркотици във възрастовия диапазон 15-30 години.

Председателят на ОС на МИСС постави акцент и върху американския законопроект, който на практика прави Черно море арена на военни действия. Документът е внесен в Сената на САЩ на 15 март миналата година под наименованието „Закон за сигурността в Черно море от 2023 г.“. Независимо, че съдържанието на документа драматично се разминава с интересите на Европа, подчертано с тези на България, и е видима намеса в политиката на суверенни държави, темата и до днес не намира място в дневния ред на европейските институции. Петков настоя пред евродепутата Елена Йончева да постави темата пред колегите си, макар и в края на мандата на европарламента.

Посланик Чавдар Минчев представи доклад за обстановката на Балканите, Европа и света от името на стратегическия институт за национални политики и идеи. Според г-н Минчев в геостратегическото пространство се наблюдава безпрецедентно пренареждане на силите. Глобалните промени се наблюдават във всички сфери. Това води до извода, че в момента сме в период на военната дипломация. Резултат от тази дипломация са политически, хуманитарни и демографски рискове. Според него като топ-победители от настоящите кризи се очертават САЩ и Китай. Сред победителите ще бъде и Русия. Губещи ще бъдат Германия и ЕС, Полша, Литва, Латвия и Естония, както и България и страните от Балканите.

Според г-н Минчев е време да се мисли какво следва след края на конфликтите в Украйна и Близкия изток. Решенията на великите сили за тези два конфликта с нищо няма да допринасят за сигурността и изграждането на един по- добър свят. За да се нормализират отношенията между страните, е необходимо създаването на нов световен ред.

„Намираме се в епоха на пермакриза - продължителен период на нестабилност и несигурност. Много е важно създаването на насоки за обществена сигурност и политиката, свързана с нейната защита“. Според Минчев, обществената, а не националната сигурност, е придобила значение. „Степента и интензивността на заплахите създават постоянна несигурност в обществото, което определя и бъдещето ни. За заздравяването на обществената сигурност са необходими редица промени в организационните и структурните архитектури на политиките“.

Според Минчев, ролята на изкуствения интелект е много полезна и дори необходима, особено на етап превенция на бедствия и кризи. Въпросът е, че достъп до подобна технология е достъпна само за най-богатите държави, а реалните кризи се усещат основно от най-бедните. „Що се отнася до политическата система, тя трябва да управлява новите разделителни линии, произтичащи от кризи и бедствия по възможно най-приобщаващ начин. Обединяването на усилия и създаване на канали за комуникация между политици е сигурен път, който трябва да следваме“.

В края на кръглата маса думата бе предоставена на г-ж Васка Пенкова, която обяви, че всички презентации и доклади, представени на форума, ще бъдат публикувани в сайта на МИСС и предоставени за издаване чрез любезното съдействие на Национална асоциация за международни отношения (НАМО).

След форума, който бе оценен от присъстващите като изключително полезен и ползотворен, бяха поканени журналисти, които зададоха своите въпроси на организираната пресконференция.


1680, София, България
ул. "Пирин" 50
Сграда Скорпио, ет. 8
Телефон: +359 2 892 25 75 
Факс: +359 2 892 25 77
E-mail: office@InISC.eu