Новини и събития

Публична лекция на г-н Родолфо Пейков - член на консултативния съвет на МИСС пред студенти от специалност „Икономика на отбраната и сигурността" на УНСС

Тук можете да видите презентацията

На 17 декември 2009 г. (четвъртък) в зала „Тържествена" на УНСС се проведе публична лекция на г-н Родолфо Пейков (Италия). На лекцията присъстваха студенти от специалност „Икономика на отбраната и сигурността", представители на студентските съвети, студентски сдружения и преподаватели. Дългогогодишният служител на ДЕА и член на Консултативния съвет на Международния институт за сигурност и сътрудничество г-н Родолфо Пейков говори пред тях на тема "Международен трафик на наркотици".

Доц. д-р Димитър Димитров, ръководител на катедра „Национална и регионална сигурност" представи на аудиторията г-н Пейков. Повече от 30 години г-н Пейков е работил към Агенциите за борба с наркотици в Съединените Щати, като е започнал в Бюрото по наркотици и опасни наркотици (BNDD), което по-късно се превръща в Изпълнителна администрация (DEA) към Министерство на правосъдието на Съединените Щати, на различни длъжности, по целия свят. Последното му назначение, преди пенсиониране е към Европейската DEA.

Г-н Родолфо Пейков е член на AFFNA - Асоциация на бившите федерални агенти по наркотиците, както и член на INEOA - Meждународна Асоциация на служителите за борба с наркотиците

Лекторът, който има и български корен, показа с богата илюстрация началото и пътя на дрогата по света, нелегалните мрежи, водещи началото си от Колумбия, Афганистан и други райони, видовете наркотици, производството и разпространението им през периода 1997-2008 г., както и съвременните тенденции в наркотрафика и борбата с него. Любопитни кадри и конкретни данни допълниха презентацията с лица, участници и фактология, проектирана в световен мащаб.

Лекцията бе на английски, организирана от катедра "Национална и регионална сигурност" със съдействието на Международния институт за сигурност и сътрудничество (IISC) и Центъра за стратегически изследвания в отбраната и сигурността на УНСС (http://www.e-dnrs.org/ ).