Новини и събития

Публична лекция на г-н Родолфо Пейков - член на консултативния съвет на МИСС пред студенти от Нов български университет

На 15 май 2010 г. (събота) в 711 зала, втори корпус на Нов български университет се проведе публична лекция на г-н Родолфо Пейков (Италия).

На лекцията присъстваха студенти от специалност „Национална и международна сигурност" и „Политически науки", представители на студентските съвети, студентски сдружения и преподаватели. Дългогогодишният служител на ДЕА и член на Консултативния съвет на Международния институт за сигурност и сътрудничество г-н Родолфо Пейков говори пред тях на тема "Световни тенденции в трафика на наркотици".

Георги Иванов, стипендиант на фонда „Чарлз Мозер" и председател на „Глобъл Организейшън фор Дивелъпмънт" /G.O.D./ представи на аудиторията г-н Пейков. Повече от 30 години г-н Пейков е работил към Агенциите за борба с наркотици в Съединените Щати, като е започнал в Бюрото по наркотици и опасни наркотици (BNDD), което по-късно се превръща в Изпълнителна администрация (DEA) към Министерство на правосъдието на Съединените Щати, на различни длъжности, по целия свят. Последното му назначение, преди пенсиониране е към Европейския отдел на DEA.

Г-н Пейков представи чрез богат илюстративен материал тенденциите в пътя на дрогата по света, както и нелегалните мрежи, водещи началото си от Афганистан, Колумбия и други райони на света. Като най-голям производител на хероин той открои Афганистан, а на кокаин - Колумбия. Подробно се спря на различните видове наркотични вещества- отглеждането на растенията, процесът на добиване и разпространение на дрогата по света, както и данни за цените на наркотиците в периода 1997-2008 г. Множество факти и конкретни данни допълниха презентацията, проектирана на световно ниво.

Лекцията бе проведена на английски език. Събитието бе организирано от „Глобъл Организейшън фор Дивелъпмънт" (G.O.D.), Студентски клуб по „Национална и международна сигурност" към Нов български университет (http://nbu.bg/index.php?l=877&art=20696) и с любезното съдействие на Международния институт за сигурност и сътрудничество (IISC). 

За повече информация четете тук.