Новини и събития

Конференция на тема „Европа гледа на изток”, София, 7-8 октомври 2010 Г.

Председателят на Общото събрание на МИСС – г-н Румен Петков взе участие международна конференция под мотото „Европа гледа на Изток”, която се проведе в София, 7-8 октомври 2010 г. Нейни организатори са “Форум за нова политика”, с лидер последният президент на бившия СССР Горбачов, и българската фондация “Славяни”, оглавявана от проф. Захариев. По тяхна покана в столицата ни се събраха световноизвестни политици и общественици. Сред гостите бяха Фелипе Гонзалес (Испания) , Адам Михник (Полша), Паскал Бонифас (Франция), Владислав Иноземцев (Русия), Йон Илиеску ( Румъния), Емир Костурица (Босна), Месут Йълмъз (Турция), Александър Лебедев (Русия), Федерико Майор Сарагоса (Испания) и др.  Участниците  разискваха теми от съвременната политика като членството на Турция в ЕС и политиката в регионите на Изток от Кавказ, в Близкия изток. Проф. Захариев. уточни, че шефката на парламента Цецка Цачева е заявила пълната подкрепа на Народното събрание за конференцията.

            Започнал работа в началото на м. април тази година, „Форумът за нова политика”, преследва амбициозната задача да изработи нови подходи към световната политика, съсредоточавайки усилията на действащи политически ръководители, провокирайки интелектуалните сили на изследователски центрове и на авторитетни членове на гражданското общество.

Първото заседание на форума е проведено през м. май в Люксембург. Символично е, че за място на второто е избрана София, България – това е своеобразна граница на цивилизации. Във встъпителните думи към форума бе подчертана идеята, датираща отпреди 20 години – Европа без граници. От тази идея не са се възползвали обаче всички Европейски политици. В резултат на това някои експерти и политици считат, че доминираща е позицията на Атлантическо – тихоокеанския регион. На форума са дискутирани въпроси от типа: Ще може ли Европа да запази своите позиции? Европа трябва ли да съхрани лидерството си? След студената война възникнаха въпроси за изграждане на единна Европа, с необходимост от транснационално сътрудничество Европа - Америка – Русия. В основата на това сътрудничество се поставят следните теми: №1 – Сигурност; Екология - №2 и Борба с корупцията - №3;

Защо точно Европа концентрира енергията и вниманието на участниците в събитието? Ролята на голяма Европа днес е в качеството й на фактор за укрепване на международната безопасност, като нов влиятелен полюс на световната политика и като уникален политически.Нова Европа е възможна при условие, че страните от Европейския съюз да успеят да изработят ефективни форми на взаимодействие в различни области със своите естествени партньори от източната част на континента. Неоценима роля в напредването на диалога по тези въпроси може да изиграе анализа на опита от интеграцията на балканските държави в европейските структури, с постигнатите от тях успехи, нерешени проблеми и нерегулирани конфликти.

Темите, около които се съсредоточиха дискусиите на участниците в конференцията са:

  1. „ Балканите: тест за Европа: Европеизация или Балканизация (постижения, грешки, уроци)”;

  2. „ От Брест до Владивосток. Шансът на Европа за Русия или изборът на Русия за Европа?”;

  3. „ Постсъветският свят между Русия и Европа”;

  4.  „Случаят Турция – културни промени, стратегически приоритети, политически избор”.

 

За повече информация прочетете тук:

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=636944

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=598580