Новини и събития

„Организирана престъпност и корупция: ключови съдебни дела” – доклад на фондация Рискмонитор, софия, 02 ноември 2010 г., Съдебна палата, конферентна зала

На 2 ноември 2010 г. в Конферентната зала на Съдебна палата бяха представени резултатите от наблюдение на 18 дела от висок обществен интерес в България. В рамките на една година експертен екип на фондация РискМонитор е проследил дела, свързани с организираната престъпност и институционалната корупция в страната ни. Събитието бе открито от г-н Мартайн Елгерсма, временно изпълняващ длъжността посланик, Посолство на Кралство Нидерландия в България.

С изказвания във форума участваха още г-жа Екатерина Михайлова, Заместник-председатели на 41-ото Народно събрание и член на Комисията по правни въпроси, г-жа Ана Караиванова, директор на Инспектората към Висшия съдебен съвет, Меглена Кунева, бивш еврокомисар и адвокат Йонко Грозев, председател на Настоятелството на РискМонитор.

В рамките на събитието екипът на РискМонитор представи анализ на работата на органите на досъдебно производство и на съда по 18 дела и предложи мерки за преодоляване на трудностите пред установяване, доказване и наказване на престъпните дейци.

Събитието е част от проект, изпълнен с финансовата подкрепа на програма MATRA/KAP на Посолството на Кралство Нидерландия в България.

„Прокуратурата има належаща нужда от реформа, която да направи обвинителите по-свободни и обективни в преценките им по делата" - това е част от отзивите на медиите за форума. Но и отделните прокурори трябва да започнат да носят персонална отговорност, ако са повдигнали изначално ялови обвинения. Това е една от основните препоръки в изследването на 18 знакови дела от 1 октомври 2009 г. до 31 май 2010 г. Основните критики са срещу прокуратурата и разследващите, далеч по-меки са изводите за работата на съда и защитата.

Медийно отразяваните дела се превърнаха в мерило за ефективността на съдебната власт и в аргумент за реформи, обяснява подхода авторката на проучването Ралица Илкова. В момент, в който българското правителство декларира, че борбата с организираната престъпност и корупцията е негов приоритет, изследването посочва същностните проблеми в тази област, каза Мартайн Елгерсма и изрази надежда докладът "да бъде взет присърце" от властите. Международният институт за сигурност и сътрудничество бе представляван на събитието от г-н Румен Петков.

 

За повече информация прочетете тук:

http://riskmonitor.bg/RM12.pdf

http://riskmonitor.bg/index.php?option=com_content&task=view&id=149&Itemid=1