Новини и събития

Юбилейна научна конференция „Актуални проблеми на икономиката на отбраната и сигурността” София, 18 ноември 2010 г., УНСС, аула „Максима”

Катедра „Национална и регионална сигурност" и специалност „Икономика на отбраната и сигурността" отбелязаха двадесет години от създаването си. По този повод в аула "Максима" се проведе юбилейна научна конференция на тема „Актуални проблеми на икономиката на отбраната и сигурността" под патронажа на ректора на УНСС проф. д-р Борислав Борисов.

„Днес решихме да сменим формата на традиционните конференции, за да честваме едно по-голямо събитие. За 20 години сме провели 29 конференции, целта ни е сега да направим равносметка на свършената работа", отбеляза доц. д-р Димитър Димитров, ръководител на катедра "Национална и регионална сигурност".

В залата присъстваха професори, генерали, зам.-министри, много гости. Проф. д.ик.н. Валентин Кисимов, зам.-ректор на УНСС, изтъкна: „Актуалността на проблемите, които катедрата развива, са все по-значими. В тази зала днес е събрана сила от силните хора, а най-важното е, че всички тук гледаме и обичаме в една посока".

Бяха прочетени приветствия до катедрата-юбиляр - от името на ректора на УНСС проф. д-р Борислав Борисов, на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, на министъра на отбраната Аню Ангелов, на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, на еврокомисаря доц. Кристалина Георгиева, на члена на Европейския парламент Андрей Ковачев, на председателя на Държавната комисия по сигурността на информацията Цвета Маркова, на съветника на премиера по въпросите на отбраната д-р Светослав Спасов и много други.

Юбилейни плакети бяха връчени на проф. д-р Димитър Димитров, проф. Тилчо Иванов, ген. Борис Тодоров, проф. Стефан Воденичаров, проф. Иван Георгиев, доц. Велизар Шаламанов и други. В доклада си доц. д-р Димитър Димитров постави акцент върху двайсетгодишната дейност на катедрата, участниците в конференцията получиха и юбилеен алманах, който ръководителят на катедрата определи като "Историята в събития и снимки на нашето голямо семейство".

По покана на катедра „Национална и регионална сигурност" в събитието взе участие изпълнителния директор на МИСС г-н Пенков, който връчи поздравителен адрес от името на Общото събрание на сдружението (можете да прочетете тук). Настоящ член на МИСС е Центърът за стратегически изследвания в отбраната и сигурността (ЦСИОС), създаден с решение на Академичния съвет на УНСС и има статут на основно обслужващо звено на УНСС и катедра "Национална и регионална сигурност".

 

За повече информация прочетете тук:

http://www.e-dnrs.org/wp-content/uploads/2010/12/Interview.jpg

http://www.e-dnrs.org/?cat=10