Новини и събития

Кръгла маса на тема: „Проект на стратегия за противодействие на изпирането на пари в Република България”, 9 март 2011г., София

На специална дискусия, чийто организатор е фондация "Риск Монитор", бе представен проектът за стратегия за противодействие на изпирането на пари. Форумът се проведе в Гранитната зала на Министерски съвет и в него взеха участие: министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, посланика на Съединените щати у нас Джеймс Уорлик, заместник главният прокурор Бойко Найденов, председателят на Държавната агенция за национална сигурност Константин Казаков, директорът на Националната агенция за приходите Красимир Стефанов, представители на Българска Народна Банка, Главна дирекция „Борба с организираната престъпност", Комисията за установяване на имущество от престъпна дейност и др. В мероприятието участие бяха поканени г-н Румен Петков, който взе отношение по темата (прочетете тук) и г-н Камен Пенков, в качеството си на изпълнителен директор на МИСС.
Основните предложения, залегнали в проекта за "Стратегия за противодействие на изпирането на пари в Република България" са: създаване на експертна група за борба с прането на пари, единен регистър на банковите сметки и данъчните декларации и по-голяма синхронизация между институциите за борба с организираната престъпност и др. По-голям контрол върху международните парични транзакции е предвиден и в стратегията, където е записано, че "ще бъдат изградени централизирани информационни регистри"; държавните институции да имат електронен достъп до тях при "максимална защита на основните права на гражданите".
Експертната група от своя страна ще анализира проблемите, но и ще помага за подобряването на комуникацията между институциите.
Като основни проблеми в борбата с прането на пари в стратегията са набелязани контролът върху движението на парите от една в друга сметка между различни хора, както и по-доброто синхронизиране на работата на търговските банки и държавните институции в проследяването на тези средства. От Risk Monitor предложиха и повече средства да се предвиждат в превенцията на самите престъпления, като проституцията, трафика на хора и наркоразпространението, както и за справяне с последиците от тях. Лансира се нов фонд, в който да постъпва процент от средствата, отнети след присъди за пране на пари. Автори на проекта са Фондация Risk Monitor, Институт "Отворено общество", вътрешното министерство, ДАНС, БНБ, приходната агенция.
Всички участници в дискусията бяха единодушни, че документът идва в България със закъснение спрямо останалите източноевропейски страни, но смятат че страната ни бързо ще навакса. Според изнесени от "РискМонитор" данни за последните 5 г. са издадени 72 осъдителни присъди за пране на пари. По тях са наложени конфискации за 15 млн. лв. Законът срещу прането на пари е от 1999 г., но едва през последните години банките и контролните органи започнаха да следят за неговото прилагане.
Депутатът от БСП и председател на ОС на МИСС Румен Петков предложи в нея да намери място проблемът с опасността част от авоарите на падащите от власт диктатори в Близкия изток да бъдат изпрани у нас, тъй като тези средства няма да останат в държавите и ще бъдат центрирани нанякъде, а ние сме прекалено близо. Според него в документа трябва да се акцентира повече на сътрудничеството с Европол, защото няма вече национална престъпност, а говорим за трансгранична престъпност. Освен това в стратегията трябва да се заложи текст, който да касае незаконното финансиране в секторите „купуване на гласове" и „медиите". Въпросът за незаконното финансиране не трябва да бъде подценяван. Предупреждението му бе записано от новия шеф на ДАНС Константин Казаков.
"Стратегия за национална сигурност дава възможност за реализиране на последващи стратегии, като тази за противодействието на изпирането на пари", заяви вътрешният министър. Стана ясно, че за 2010 г. в страната са били постановени общо 21 присъди за пране на пари. Най-много средства се влагали в трафик на хора и сводничество, а най-малко - от автокражби и контрабанда.От влезлите в сила присъди по Закона за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност, за м. г. в хазната са постъпили 6 798 434 лв.
Значителна част от средствата на организираната престъпност са били изнесени в чужбина по време през прехода, но през последните три години тези пари се връщат в страната като чуждестранни инвестиции. Това показва изследване на фондация "Риск монитор".
Софийският градски съд издава най-много оправдателни присъди и споразумения по дела, свързани с организирана престъпност и пране на пари, сочи проучване на "Риск монитор".Изследване на организацията показа, че 97% от българските фирми никога не са подавали сигнал за пране на пари, дори и да са станали свидетели. Причината е страх, недоверие в институциите или непознаване на закона.