Новини и събития

Експертни становища и медийни изяви на членове на МИСС по повод атентата на летище "Сарафово", 18 юли 2012г.

   Атентатът на летище „Сарафово", Бургас, България, срещу израелски туристи (18 юли 2012г.) разтърси света. Терористите отново напомниха за себе си, убивайки невинни, нищо неподозиращи хора. Шест човека намериха смъртта си в трагичния инцидент. Терористичният акт бе отразен и заклеймен в световен мащаб. Средствата за масово осведомяване в България непрекъснато следяха развоя на събитията, търсейки оценки, анализи и отговори на въпроса: Какъв е пътят да се прекратят този род престъпления?

   Атентатът даде повод да бъде потърсено мнението и на експерти от МИСС. Членовете на Общото събрание на нашия институт - д-р Димитър Събев, дългогодишен дипломат, работещ в сектор "Близък изток", отдел "Арабски страни" и доц. д-р Димитър Димитров - завеждащ катедра „Национална и регионална сигурност" в УНСС, дадоха интервюта за характера и спецификата на проблема „съвременен тероризъм" в различни електронни медии, включително и за вестник „Българска армия" (повече информация - свали doc (316Kb) и тук). В тези изявления е направен анализ за причините, тенденциите и същността на явлението "Световен тероризъм", чиито крайни прояви са терористични актове в различен мащаб и в различни точки по света, какъвто бе бомбеният атентат на летище „Сарафово", в който загинаха мирни граждани.

   Неправителствените организации, като МИСС, продължават да работят за популяризиране на мерките за предотвратяване на подобни събития, както и да представят своите оценки и анализи, правейки ги достояние на широката общественост. В този аспект е организирането на предстоящата кръгла маса на 16 септември 2012г. в София, УНСС - съвместна инициатива на МИСС и Атлантическия клуб в България на тема: "11 години след 11 септември: поуки за 11 години напред". Гост - лектори на събитието ще бъдат д-р Ели Кармон от Израел и г-н Родолфо Пейков от Италия, членове на Общото събрание на МИСС.