В пресата

Румен Петков се срещна в Рим с началника на Департамента Антидрога на италианското правителство Джовани Серпелони

Рим. Председателят на Общото събрание на Международния институт за сигурност и сътрудничество Румен Петков се срещна в Рим с началника на Департамента Антидрога на италианското правителство доктор Джовани Серпелони, това предаде кореспондент на Агенция “Фокус”. На срещата беше обсъдена възможността - този Департамент да окаже методологична помощ за формирането на цялостна българска политика срещу наркотиците, включваща всички нейни аспекти - криминален, социален, здравен и образователен. Италианската страна изрази готовност да предостави за нуждите на българския неправителствен сектор съответни методологически материали.
Департаментът Антидрога си партнира в чужбина с публични сруктури на други страни. Към момента имат изградени взаимоотношения със САЩ, Русия, Китай, Израел и други. Работят активно със структурите на ООН. Този Департамент координира действията на италианските министерства, правоприлагащи органи и служби в Италия, имащи отношение към борбата с наркотрафика, наркоразпространението и наркозависимостите. Тридесетгодишният опит на Департамента показва, че превенцията е най-важната дейност в тази насока и трябва да обхваща децата от 4 - 6-годишна възраст, включително работа с техните родители и учители. В Италия има 380 хиляди наркозависими, от които половината се лекуват. Департаментът Антидрога провежда политика на борба срещу декриминализирането на употребата на дрога.
През последните четири години консумацията на наркотици отбелязва лек спад.
В Рим приключва Конференцията за трафика на кокаин. В заключителния ден акцентът е мястото и ролята на неправителсвените организации в борбата с наркотиците и ефективното партньорство на държавните институции с тях. (линк към инфото)


1680, София, България
ул. "Пирин" 50
Сграда Скорпио, ет. 8
Телефон: +359 2 892 25 75 
Факс: +359 2 892 25 77
E-mail: office@InISC.eu