В пресата

Агенция "Фокус" - Кръгла маса на тема "Трафик на хора: време за действие" се провежда в Благоевград

Благоевград. В Благоевград днес се провежда кръгла маса на тема "Трафик на хора: време за действие", предаде репортер на радио "Фокус" - Пирин. В нея участват депутатът и председател на Общото събрание на Международния институт за сигурност и сътрудничество Румен Петков, депутатът от НДСВ Снежана Гроздилова, кметът на Благоевград Костадин Паскалев, представители на местните органи и на неправителствени организации, имащи отношение към трафика на хора. По думите на Румен Петков България е постигнала много в борбата с организираната престъпност и в частност с трафика на хора. „Темата е значима и трябва да й се обърне внимание. Целта ни е през следващата година е да превърнем България в страна от първа категория по отношение на трафика на хора", допълни Петков. В тази връзка той определи Благоевград като важен център, имайки предвид, че в областта има и вътрешна, и външна граница.
Кметът на Благоевград Костадин Паскалев изрази мнение, че трафикът на хора трябва се превърне в коментиран и обсъждан проблем. „През последните месеци на територията на община Благоевград имаше няколко случая на изчезнали деца. Благополучното им разрешаване беше тежък и мъчителен процес. Затова смятам, че ако представителите на местната власт и на неправителствените организации си сътрудничат, този проблем ще бъде сведен до минимум", категоричен бе Паскалев.
Днешната кръгла маса е част от националната кампания „16 дни против насилието на жени" и 18 октомври - европейски ден за борба с трафика на хора. Подобна среща ще се състои и в Пловдив, след което на кръгла маса в София ще бъдат обобщени крайните резултати.

Йорданка БАКАЛСКА