В пресата

МОНИТОР - Родители стават сводници на децата си

4 организирани престъпни групи за трафик на жени са разбити от началото на годината.

Голямата част от децата, жертви на трафик и сексуална експлоатация, са в това положение заради склоняването им от страна на техните родители. Това обяви вчера министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова по време на кръгла маса за трафика на хора. Безкомпромисни санкции трябва да бъдат прилагани към подобни родители, смята тя.
Организираните мрежи за трафик на хора могат да се използват и за прекарване на наркотици, дори за тероризъм, съобщи от своя страна зам. главният прокурор Христо Манчев.
Вътрешният министър, който също взе участие в кръглата маса, предложи да се даде отпор на идеята за легализация на проституцията. Той смята, че проблемите с трафика са свързани пряко с прането на пари. Вътрешният министър посочи, че политиците у нас трябва да се противопоставят на легализацията на проституцията.
"От началото на прехода този проблем остава извън вниманието на обществото, но не и от вниманието на правоохранителните и правораздавателните органи. В последните години се постигат все повече резултати. Те обаче не премахват проблема. Смята се, че международната общност и ЕС дава отпор на това явление. Това е мултикриминална престъпност, коментира министър Миков, като допълни, че от началото на годината са разбити 4 групи за трафик на хора и са задържани 40 души.