В пресата

Красимир Каракачанов: Трябва да се противодейства на тероризма, който се опитва да разруши изгражданата с хилядолетия европейска цивилизация

"С терористи не може да се прeговаря. Трябва да бъдем единни и да му се противопоставим" -  това заяви пред делегатите на 13 -тия международен форум на тема „Тероризъм и електронни медии", проведен на 27-28 септември 2017 г. в София, заместник министър-председателят по обществения ред и сигурността и министър на отбраната на Р България Красимир Каракачанов. „С тези хора ние не можем да разговаряме! Тяхната цел не е налагането на някаква нова идея. Тяхната цел е  глобално владеене, влияние и управление на целия свят. Това явление е нещо,  с което ние няма как да преговаряме. За това трябва да се работи в тази посока - да се противодейства на тероризма, който се опитва да разруши изгражданата с хилядолетия европейска цивилизация. Ангажирани с противопоставяне, в което се губят и време и ресурси, ние даваме възможност на терористите да проникват в нашия свят и да се опитват да налагат своята идея за глобално господство на радикалния ислям", посочи той.

Според Каракачанов,  в опитите да постигнат целите си,  терористите използват всички средства, както и все по-широко възможностите на съвременните технологии. „Освен традиционните похвати, съвременните терористи използват все по - мащабно и конвенционални и многочислени паравоенни формирования, какъвто е случаят с така наречената Ислямска държава , а преди това -с нейни предшественици.  Освен това, терористите все по-умело използват и възможностите на глобалната мрежа, възможностите на интернет базираните електронни медии и социалните мрежи, за пропаганда и набиране на последователи, за алтернативно набиране на финансови средства, за планиране и координиране на своите действия по извършването на терористични атаки."

„Кибератаките и кибертероризма предизвикват и сериозни проблеми със сигурността на цели обществени сектори, влияят върху стабилността и сигурността на световните фондови и стокови пазари, международните транспортни и информационни комуникации и други жизнено важни за развитието на цялото човечество сфери", категоричен бе той.

В заключение, вицепремиерът изложи накратко и по-важните мерки за борба с тероризма, предприети от българската държава през последните няколко години. „Беше приета стратегия за противодействие на радикализацията. За нейното прилагане беше разработен национален план. Обнародван е и закон за противодействие на тероризма. Законът за отбраната и въоръжените сили на Р България също беше изменен и допълнен, за да позволи регламентираното  участие на нашите въоръжени сили в борбата с тероризма. За проверка на готовността на системите за противодействие на тероризма, се проведоха две мащабни съвместни учения, включително и с участието на формирования от силите за специални операции на Българската армиа, формированията на Военна полиция и Военномедицинския отряд за бързо реагиране."


1680, София, България
ул. "Пирин" 50
Сграда Скорпио, ет. 8
Телефон: +359 2 892 25 75 
Факс: +359 2 892 25 77
E-mail: office@InISC.eu