В пресата

Драгутин Мате: Активното сътрудничество между „Европол“ и британската полиция трябва да продължи и след Брекзит

Активното сътрудничество между „Европол" и британската полиция трябва да продължи и след Брекзит. Това е необходимо условие, ако искаме да продължим да противодействаме ефективно на организираната престъпност и тероризма. Това заяви по време на пресконференция след заседание на Общото събрание на Международния институт за сигурност и сътрудничество на 29 септември 2017 г. бившият министър на вътрешните работи на Словения и член на Управителния съвет на МИСС Драгутин Мате.  Той подчерта, че в момента начело на „Европол" е именно британски гражданин, който е изключително сериозен експерт в областта на сигурността и призова неговия мандат да не бъде прекратяван предсрочно, заради започналите процедури на раздяла между ЕС и Великобритания. „Трябва да сме наясно, че начело на „Европол" е британски гражданин, британци също така заемат и други ключови за сигурността на Европа длъжности в тази институция. В тази връзка считам, че част от преговорния процес за Брекзит, трябва да бъде правилното управление на тази ситуация. Всъщност мандатът на сегашния директор на „Европол" приключва през следващата година преди Брекзит. За това и по време на нашата дискусия ние се обединихме около това, че е изключително важно този мандат да приключи нормално, така както е започнал".

Според Мате нормалното следване на процедурите по назначаване на следващия директор на „Европол" би спомогнало и за продължаването на традициите на добро управление на ведомството. „Считам, че в Европа имаме достатъчно време, за да издигнем нов и добър кандидат за следващ директор на „Европол", като всички страни на Стария континент могат да дадат своя принос в това отношение."

В заключение Драгутин Мате подчерта и огромното значение на продължаването на  механизмите на сътрудничество изградени през годините между полицейските структури в Европа. „По време на нашата дискусия ние установихме още, че излизането на Великобритания от ЕС не трябва и няма да окаже негативно въздействие върху „Европол". Той е една много важна организация, която работи активно срещу организираната престъпност, трафика на хора и наркотици и др. За това не трябва да позволим да се засегне по какъвто и да било начин сътрудничеството между службите на полицията на Стария континент.

Аз и всички ние вярваме, че полицейското сътрудничество между „Европол", Великобритания и всички европейски страни трябва да продължи, защото именно то играе и ще  играе ключовата роля в борбата с всички други заплахи, които стоят пред нас. Важни са също така и запазването и развитието на масивите от данни, в които се съдържа огромна информация за организираната престъпност, за терористичните заплахи, за трафика на хора и наркотици. Пак казвам: те трябва да бъдат запазени, както и сътрудничеството със службите на Великобритания да продължи и след Брекзит, защото нашите човешки ресурси трябва да действат много ефективно за да можем да гарантираме сигурността на гражданите на Европа."


1680, София, България
ул. "Пирин" 50
Сграда Скорпио, ет. 8
Телефон: +359 2 892 25 75 
Факс: +359 2 892 25 77
E-mail: office@InISC.eu