В пресата

Plovdiv24.com - Поправката Ванко 1 затруднявала борбата срещу трафик на хора

174 жени и 23 непълнолетни са станали жертви на трафик през първите девет месеца на годината, заведени са 74 досъдебни дела, 34 са осъдените с влязла в сила присъда, стана ясно по време на състоялата се днес в Пловдив кръгла маса "Трафик на хора: време за действие". Най-уязвими са младите жени между 18 и 24-годишна възраст, както и малолетни момичета и сираци, обикновено от бедни райони с висока безработица.

"Съществено затрудни работата на прокуратурата измененета през 2006 г. разпоредба на чл. 155, ал. 1 от Наказателния кодекс /НК/. Това създаде конкретни проблеми по делото за трафик на хора срещу Иван Главчев, по-известен като Ванко 1,  точно когато то бе висящо пред Върховния касационен съд.  Това доведе  до рязко намаляване на присъдата  -  от 12  години лишаване на свобода до 4,6 месеца", подчерта в доклада си прокурор Ясенка Шигарминова от пловдивската Апелативна прокуратура. Голяма част от жертвите на трафик били проституиращи жени, а специален текст, криминализиращ проституцията, нямало.  Поради това наказателната отговорност на проституиращите се ангажирала единствено с един извехтял текст от 1968  г., според който криминално деяние е получаване на доходи по непозволен или неморален начин в продължителен период от време.

Особено рисков регион за трафик на хора България е била преди 2006 г., но след неутрализирането на две основни групировки, сега напрежението било спаднало, смята пловдивският апелативен прокурор Росен Димов. Според него 80 на сто от европейските страни са легализирали проституцията и българките с най-древна професия отивали там легално, което създавало много проблеми на правораздавателните органи.

"Трябва да се намери законов регламент, решаващ този проблем. Не може в ХХI век да говорим за търговия с жива плът", каза на пресконференция в рамките на кръглата маса бившият вътрешен министър Румен Петков, който се оказа председател на Общото събрание на Международен институт за сигурност и сътрудничество. Дали проституцията да се легализира или забрани според него подлежи да обсъждане, нужно е мнението на правоохранителните и правораздавателните органи, за да бъдат предприети законодателни промени. Заключителната дискусия по проблема с трафика на хора ще се състои на 25 ноември в София и тогава щели да бъдат направени конкретни предложения.