В пресата

vsekiden.com - МВР разбило 4 мрежи за трафик на хора тази година

Четири мрежи за трафик на хора е разбило Министерството на вътрешните работи тази година. Задържани са 40 души от престъпните организации. Това съобщи министър Михаил Миков на кръгла маса "Трафик на хора - време за действия", организирана от Международния институт за сигурност и сътрудничество на предшественика му в МВР Румен Петков.

В изказването си пред форума Миков подкрепи идеята, която Петков лансира от няколко седмици - да се даде отпор на легализацията на проституцията у нас. "Необходимо е обществото да осъзнае тежестта на това явление. Не само с усилията на правоохранителните органи и правосъдието може да се противодейства на този вид престъпност, но и с превенция можем да спрем реализацията й," каза Миков. Според него проблемите с трафик на хора са свързани пряко с прането на пари.

"Наблюдава се тенденция за повишаване на случаите на трафик на хора в световен мащаб. Това крие и рискове за страната ни - нарастване на незаконни печалби, навлизане на мръсни пари, риск за демографската стабилизация," посочи в доклада си организаторът на събитието Румен Петков. Според статистиката от 2005 г. насам все по-малко са наказателните производства за трафика на хора, разширява се броят на страните-крайни дестинации на трафика, все по-голям е срокът за разследване. Трафикът на хора е способ за заробване на човека, каза Румен Петков. По думите му жертвите на трафика на хора годишно са между 600 000 и 4 милиона души. Според бившия вътрешен министър сред основните причини за трафика на хора са глобализацията, бедствията, бедността, безработицата.

"Трябва да се увеличи размерът на наказанията за "каналджийство" и незаконно преминаване на границата. Присъдите в повечето случаи сега са глоби, предлага Петков.

Веднъж организирана една мрежа за трафик на хора може да бъде използвана и за трафик на наркотици, дори за тероризъм, предупреди зам.-главният прокурор Христо Манчев. По думите му в България има затруднения за защита на жертвите на трафика на хора. От началото на годината са образувани 81 досъдебни производства за трафик на хора, внесени са 42 обвинителни акта срещу повече от 60 човека. 35 присъди са произнесени, 25 са влезли в сила, трима са оправдани, 211 са пострадалите. От тях 198 жени, 7 мъже, а непълнолетните са 28, докладва Манчев.

97деца - жертви на трафик, са репатрирани от чужбина през 2008 г., съобщи министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова. "Голямата част от децата, които са жертви на трафик и на сексуална експлоатация, са в това положение заради склоняването им от страна на техните родители. Затова трябва да бъдем безкрайно безкомпромисни към санкциите, които ще се прилагат към родители с такова поведение," каза Масларова.

"Извършващите трафик на хора трябва да влизат в съда и да бъдат осъждани. Ако това не се случва, веригата ще продължи, а става въпрос за търговия за милиарди долари", смята посланикът на Норвегия Тове Скарстейн. Тя посочи, че присъдите трябва да отразяват сериозността на престъплението. Присъда от шест месеца до една година е недостатъчна, не отговаря на сериозността на престъплението, каза посланикът. По думите й трябва да се гарантира, че присъдите са достатъчно дълги и тежки, за да имат превантивен ефект върху бъдещите трафиканти. Друга мярка срещу трафикантите е конфискуването на придобитото чрез трафик и незаконна търговия.

Трябва да предприемем конкретни действия в борбата си с трафика на хора, заяви американският посланик Нанси Макълдауни по време на друг форум - видеоконференция „Борбата срещу насилието над жени: предизвикателства пред усилията за предотвратяване".