В пресата

bnt.bg - Международен форум за борбата с наркотрафика и тероризма

В София Международният институт за сигурност (МИСС) и сътрудничество проведе третото си заседание. Основната тема в дискусиите бе наркотрафикът и тероризмът.

Какво сочат анализите на експертите? Какво се чу на заседанието като новина? На тези въпроси отговориха гостите в студиото на сутрешния блок на БНТ  Камен Петков - изпълнителен директор на МИСС и бивш заместник-министър на вътрешните работи, Родолфо Пейков - бивш служител на ДЕА (Италия) и експерт в МИСС, и Драгутин Мате - бивш министър на вътрешните работи на Словения.

Според Пенков темата за обвързаността на наркотрафика и тероризма винаги ще бъде актуална.

Родолфо Пейков пък отбеляза, че има какво да се желае по отношение на сътрудничеството между специалните служби в борбата им срещу наркотрафика и тероризма, а изследванията показват, че между тях има пряка връзка. "Това е посланието, което искаме за изпратим: световното сътрудничество е ключът към решаването на тези проблеми", обобщи Пейков.

Към казаното Драгутин Мате добави, че в политически нестабилните държави функционирането на наркоканалите е възможно да се покровителства от политици и хора във властта.

Проследи новината тук.