В пресата

BTV - Румен Петков: Проституцията в България трябва да се забрани със закон

Проституцията в България трябва да бъде забранена със закон, за да се справим с трафика на хора. Това съобщи Румен Петков в Пловдив, където се проведе кръгла маса на тема: "Трафик на хора, време за действие". Дискусията беше организирана от Националната комисия за борба с трафика на хора и Международния институт за сигурност и сътрудничество.

"Бях отвлечена и бях принудена да проституирам". Тези думи са изречени от 174 жени в страната само през тази година. Всички те са станали жертва на трафика на хора заради бедност, безработица и социални проблеми.

За да се справи България с тази ситуация са нужни законодателни промени, по-високи глоби за трафик на хора, казаха участниците в дискусията.

"Не може в 21 век да коментираме разрешаването на продажбата на човешка плът, трябва много ясно да се каже в закон, че проституцията у нас е забранена", отбеляза Румен Петков.

Част от програмата на  националната комисия за борба с трафика на хора предвижда и  предложение за промяна в Наказателния кодекс. Според експертите всеки, който се възползва  съзнателно от услугите на жертви на трафик, трябва да носи наказателна отговорност.