В пресата

dariknews.bg - Бивши МВР-шефове организират дискусия за трафика на хора

Основният трафик на хора в пловдивски регион е на жени с цел сексуална експлоатация, случаите на износът на деца и бременни с цел бъдеща продажба на кърмачета са по-скоро изключения, заяви в интервю за Дарик бившият главен секретар на МВР и съучредител на Международния институт за сигурност и сътрудничество генералът от резерва Валентин Петров. Регионалната специфика на трафика на хора и анализ на тенденциите в този вид престъпления ще бъдат обсъждани на кръгла маса на тема „Трафик на хора: време за действие", която се провежда в панаира.

Прокурори, следователи, съдии, полицаи, правозащитници и представители на местната власт ще дискутират мерки за противодействие на трафика, начините за идентифициране на трафикантите и на техните жертви, както и конкретни казуси от пловдивския регион.

Един от акцентите ще бъде нелегалният трафик на трудова сила, който се подценява като проблем, заяви Валентин Петров.

Организатори на кръглата маса маса са Националната комисия за борба с трафика на хора и Международния институт за сигурност и сътрудничество. Съучредители на регистрирания преди месец институт са бившият вътрешен министър Румен Петков, ексзаместникът му Камен Пенков, Валентин Петров, бивши министри на вътрешните работи от съседните държави, ръководителят на Академията на МВР и съветник на президента, бивши служители на ЦРУ и ДЕА, както и помощник-секретарят в щатския департамент и съветник на новоизбрания президент Барак Обама - Робърт Гелберт. Очаква се Гелберт да присъства на заключителната кръгла маса за трафика на хора, която ще се проведе в София идния вторник.